Publicerat: 2022-05-24

Eitrium förvärvar Ilmeg Products AB, tillverkare av stoftavskiljare

Eitrium har förvärvat samtliga aktier i Ilmeg Products AB, en världsledande svensk tillverkare av stoftavskiljare till främst gruvbranschen. Säljarna Magnus och Marie-Louise Eriksson har – via sitt bolag Granitstenen Förvaltnings AB – återinvesterat en del av sin köpeskilling i Eitrium och kommer fortsätta driva Ilmeg Products AB. 

 

Ilmeg är en av få tillverkare i världen av stoftavskiljare avsedd för användning vid framför allt bergborrning. Det Nyköpingsbaserade bolaget grundades 1971, och har sedan 2005 ägts av nuvarande ägare som med stor framgång utvecklat bolaget till att bli marknadsledare med sin nischprodukt med väletablerade kunder runt om i världen. Stoftavskiljarna har en patenterad teknik som möjliggör rensning av filtret i stoftavskiljare under användning, vilket skapar en effektivare arbetssätt för gruv- och anläggningsbranschen. 2021 omsatte bolaget ca 34 mkr samt genererade en EBITDA om cirka 10 mkr.  

 

”Ilmeg är ett otroligt nischat och innovativt produktbolag i en stabil marknad som drivs av det ökande behovet för metaller, där ägarparet påbörjat en fantastisk resa och vi är otroligt glada över att kunna stötta Ilmeg i dess fortsatta utveckling. Jag är extra nöjd att Magnus och Marie-Louise har valt att investera en del av sin köpeskilling och kommer fortsätta driva bolaget som delägare hos Eitrium” säger John Eriksson, Investeringsansvarig på Eitrium. 

 

”Ilmeg har ett unikt slagläge som, utöver en ökad efterfrågan på metaller, drivs av ökade miljökrav världen över som möjliggör nya, spännande användningsområden för våra produkter. Med Eitrium som ny långsiktig ägare kan vi säkerställa att vi tar tillvara på alla våra möjligheter och därmed stärka vår position ytterligare. Att bli delägare i Eitrium samt att få möjlighet att driva verksamheten med bibehållen kultur och förstärkta resurser är extra spännande.” säger Magnus Eriksson, VD för Ilmeg Products AB. 

 

Läs mer om respektive bolag www.ilmeg.se samt www.eitrium.com.

 

För frågor, vänligen kontakta:

John Eriksson, Investeringsansvarig för Eitrium, john@eitrium.com, 076-118 44 33

Magnus Eriksson, VD för Ilmeg Products, magnus.eriksson@ilmeg.se, 070-550 82 31

 

Om Eitrium

Eitrium är en diversifierad nordisk koncern som investerar i etablerade produktbolag inom nischade marknader. Vår vision är att skapa den tryggaste hamnen för små och medelstora entreprenörsledda bolag med marknadsledande produkter.

Dela inlägg

Senaste inlägg

Publicerat: 2024-05-23
Andreas Andersson utsågs till ny VD för Eliasson Plast AB hösten 2023. Andreas tar med sig en längre erfarenhet från plastbranschen in i rollen och efterträder Thomas Eliasson som varit med och grundat företaget.
Publicerat: 2024-05-06
Mikael Lillvik utsågs till ny VD för Ab Keymet Oy, januari 2023. Mikael har tagit med sig en gedigen erfarenhet och expertis till Keymet efter att sedan innan tillbringat 30 år i ledande befattningar och efterträder Janne Vähäkangas.