Publicerat: 2022-05-24

Eitrium förvärvar Ilmeg Products AB, tillverkare av stoftavskiljare

Eitrium har förvärvat samtliga aktier i Ilmeg Products AB, en världsledande svensk tillverkare av stoftavskiljare till främst gruvbranschen. Säljarna Magnus och Marie-Louise Eriksson har – via sitt bolag Granitstenen Förvaltnings AB – återinvesterat en del av sin köpeskilling i Eitrium och kommer fortsätta driva Ilmeg Products AB. 

 

Ilmeg är en av få tillverkare i världen av stoftavskiljare avsedd för användning vid framför allt bergborrning. Det Nyköpingsbaserade bolaget grundades 1971, och har sedan 2005 ägts av nuvarande ägare som med stor framgång utvecklat bolaget till att bli marknadsledare med sin nischprodukt med väletablerade kunder runt om i världen. Stoftavskiljarna har en patenterad teknik som möjliggör rensning av filtret i stoftavskiljare under användning, vilket skapar en effektivare arbetssätt för gruv- och anläggningsbranschen. 2021 omsatte bolaget ca 34 mkr samt genererade en EBITDA om cirka 10 mkr.  

 

”Ilmeg är ett otroligt nischat och innovativt produktbolag i en stabil marknad som drivs av det ökande behovet för metaller, där ägarparet påbörjat en fantastisk resa och vi är otroligt glada över att kunna stötta Ilmeg i dess fortsatta utveckling. Jag är extra nöjd att Magnus och Marie-Louise har valt att investera en del av sin köpeskilling och kommer fortsätta driva bolaget som delägare hos Eitrium” säger John Eriksson, Investeringsansvarig på Eitrium. 

 

”Ilmeg har ett unikt slagläge som, utöver en ökad efterfrågan på metaller, drivs av ökade miljökrav världen över som möjliggör nya, spännande användningsområden för våra produkter. Med Eitrium som ny långsiktig ägare kan vi säkerställa att vi tar tillvara på alla våra möjligheter och därmed stärka vår position ytterligare. Att bli delägare i Eitrium samt att få möjlighet att driva verksamheten med bibehållen kultur och förstärkta resurser är extra spännande.” säger Magnus Eriksson, VD för Ilmeg Products AB. 

 

Läs mer om respektive bolag www.ilmeg.se samt www.eitrium.com.

 

För frågor, vänligen kontakta:

John Eriksson, Investeringsansvarig för Eitrium, john@eitrium.com, 076-118 44 33

Magnus Eriksson, VD för Ilmeg Products, magnus.eriksson@ilmeg.se, 070-550 82 31

 

Om Eitrium

Eitrium är en diversifierad nordisk koncern som investerar i etablerade produktbolag inom nischade marknader. Vår vision är att skapa den tryggaste hamnen för små och medelstora entreprenörsledda bolag med marknadsledande produkter.

Dela inlägg

Senaste inlägg

Publicerat: 2023-04-28
As a part of the effort of improving Eitrium’s operations across its business units as well as expansion of the strategic and operational work within the group, Johan Sjölander has been appointed Chief Executive Officer of Eitrium (CEO). Johan takes on the role of CEO after having been a part of the company’s management team as COO from November 2022.
Publicerat: 2023-02-27
Johan Molin har utsetts till ny VD för Mora Contract Manufacturing AB (“MCM”). Johan, som har 25 års erfarenhet från VD- och chefspositioner från ett flertal branscher, efterträder Jan Larsson som kommer fortsätta vara aktiv i MCM som styrelseledamot.